Zadzwoń

Pon – pt 8:00 – 18:00

Wiadomości

Sprawdź, co nowego w GRENKE i poznaj tematy związane z leasingiem i faktoringiem. Znajdziesz tu artykuły, komunikaty prasowe, informacje o nowych wydarzeniach i wiadomości ze świata finansów. Zapraszamy do lektury!

Archiwum

Jeśli interesują Cię starsze teksty, zajrzyj do naszego archiwum. W jednym miejscu znajdziesz wszystkie wiadomości z ubiegłych lat.

National News

Wszystkie
wcześniejsze
Resetuj filtr

kwi 2020

GRENKE postpones Annual General Meeting due to COVID 19 pandemic

In light of the continued spread of the coronavirus, the ordinary Annual General Meeting of GRENKE AG will not take place on May 19, 2020 as planned. The postponement of the Annual General Meeting ...

kwi 2020

GRENKE Group News

GRENKE achieves 1.6% growth in Leasing new business in Q1 2020 despite COVID 19 pandemic

• Contribution margin 2 increases from 16.6% to 18.2%
  • Demand reflects global constraints on macroeconomic activity

mar 2020

Coronavirus – GRENKE still fully operational thanks to suitable precautions

The WHO and the Federal Ministry of Health in Germany have declared the coronavirus outbreak a public health emergency of international concern. GRENKE has been following developments relating to C...

lut 2020

GRENKE Group News

GRENKE records a successful 2019 fiscal year with an increase in contribution margin and Consolidated Group net profit

• Consolidated Group net profit increases by 8 percent to a total of EUR 142.1 million
  • Forecast range for net profit for 2020 is EUR 153 to 165 million

sty 2020

GRENKE Group News

GRENKE implements clarified requirements of IFRS 16 "Leases"

• Adjustment made to attributable initial direct costs (IDCs)
  • Only slight adjustment to consolidated statement of financial position and consolidated income statement

sty 2020

GRENKE’s strong growth continues in 2019

• GRENKE Group’s new business in 2019 reaches EUR 3,566.6 million for a year-on-year increase of 19.7%
  • Solid growth achieved in core markets

gru 2019

Leasing Nowoczesny – nowe podejście do finansowania, którego potrzebował biznes

• Czym jest leasing? Jest to obecnie najpowszechniejsza forma finansowania możliwości korzystania z maszyn, urządzeń, pojazdów oraz sprzętu IT. Tradycyjne podejście do leasingu sprowadza się do zawiązania umowy, dzięki której możliwe jest wejście w posiadanie danego przedmiotu w zamian za zapłatę ustalonych w umowie rat leasingowych a następnie jego zakupu za określoną wartość.
  • Jest to sprawdzona i popularna droga, niemniej kontrahenci biznesowi wciąż poszukują korzystniejszych rozwiązań dla swoich przedsiębiorstw. Jednym z nich jest Leasing Nowoczesny, który pozwala firmom korzystać z rzeczy niezbędnych do efektywnego prowadzenia i rozwijania biznesu bez faktycznego posiadania ich.

lis 2019

Współpraca z dużą firmą - szanse i wyzwania

• Według raportu Fundacji Startup Poland aż 82% polskich spółek technologicznych chce współpracować z korporacjami, a co trzecia z nich zawiązuje taką biznesową relację.
  • 36% uważa korporacje za swoich strategicznych klientów, przy czym 33% z małych firm decyduje się na taką współpracę głównie ze względu na rozbudowaną sieć dystrybucyjną czy infrastrukturę IT.

paź 2019

GRENKE’s business continues to perform well in the third quarter of 2019

• Nine-month net profit increases by 5.2% to EUR 103.0 million (9M-2018: EUR 98.0 million)
  • Loss rate is stable compared to the second quarter of 2019 and in line with expectations